MASSADA

De groep wordt in '73 opgericht en bestaat dan nog uit de Manuhutu's, Zeth Mustamu percussie, Chris Latul gitaar, Usje Sabander basgitaar, waarna al snel gitarist Nino Latuny en toetsenman Frans Eschauzier zich bij de groep voegen.
Johnny Manuhutu en Chris Latul spelen al vanaf '63 met elkaar op Molukse bruiloften onder de naam The Eagles.
Tijdens de tweede groepenpresentatie van Muziekkrant OOR in '75 steelt de groep de show. In die periode doet percussionist Neppy Noya nog mee, maar in '76 haakt hij af en speelt daarna evenals toetsenman Hessel de Vries (ex-Sight) nog regelmatig mee als gastmuzikant.
Het duurt geruime tijd voordat ze een platencontract krijgen, omdat men de vrije hand wil bij de opnamen en dat zien de meeste maatschappijen niet zitten.
Als live-act heeft Massada inmiddels een enorme following opgebouwd en het is dan ook niet vreemd dat "ASTAGANAGA" vlak na het verschijnen al goud is.
De muziek op deze vrij zwak geproduceerde elpee, doet erg veel aan Santana denken, met name door het gitaarspel van Latul in combinatie met percussie-instrumenten. De van "ASTAGANAGA" getrokken single 'Latin Dance' wordt een hit in Nederland. Op "PUKUL TIFA" komt de Molukse identiteit beter naar voren dan op "ASTAGANAGA", er staan vrij lange, hoofdzakelijk instrumentale werken op.
Hoewel de groep nadrukkelijk stelt zich niet met politiek te willen inlaten, komt in sommige teksten duidelijk naar voren dat men sympathiseert met het RMS-ideaal.
De van "PUKUL TIFA" getrokken instrumentale single 'Arumbai', geschreven door Latul, bereikt de Top 10 van de Nederlandse hitparade. '79 is een uiterst succesvol jaar, behalve de Top 10-hit wordt er gemiddeld vijf keer per week opgetreden en zelfs de tournee door Duitsland is succesvol. Iedereen is dan ook verbaasd als de groep na ernstige meningsverschillen tussen Chris Latul en de familie Manuhutu ineens wordt opgesplitst.

Latul, Eschauzier en Sabander worden door de andere leden uit de groep gezet en worden vervangen door Walther Sell, De Queljoe en Leerdam, de laatste twee afkomstig uit Vitesse.
In de nieuwe bezetting wordt "PUSAKA" gemaakt, op deze elpee staan ook de singles 'I Never Had A Love Like This Before' en de nummer één hit 'Sajang È', een Moluks werkje dat is opgenomen met een dames- en kinderkoor. "LIVE" is een dubbele live-elpee die een goed overzicht geeft van de carrière van de groep. Na "LIVE" verhuist men van Hoes naar Ariola.
Juni '81 stapt Nino Latuny uit de groep. Chris Latul maakt in í81 met ondersteuning van o.a. Eschauzier, Sabander, Noya en Hessel de Vries "LATUL", een elpee met meer invloeden uit het zwarte genre dan uit de latin muziek.
Latulís gitaarspel is niet Santana-achtig meer en hij neemt voor "LATUL" alle vocalen voor zijn rekening. Eind '81 komt "BARU" uit, een plaat waarvan de titel (ëbaruí is Maleis voor 'nieuw leven', 'toekomst') al aantoont dat Massada op een nieuwe koers vaart.
Het Santana-achtige soundje is op "BARU" geheel verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een funky latin sound. Voorts is het de eerste Massada-elpee waarop geen Maleis wordt gezongen. Zeth Mustamu, trompettist Peter Kuyt en saxofonist Jan Stam vormen in '82 de groep Sambita.

Bovenstaand artikel is afkomstig uit de vierde editie van OOR's Eerste Nederlandse Pop-encyclopedie.
Afkomstig uit OOR interactieve pop-encyclopedie, (C) 1999 SoftMACHINE Publishing B.V. / OOR TTG.